Imunitet posle preležane COVID-19 i najbolji preparati za jačanje imuniteta u odnosu na virus SARS-CoV-2

Stanje imuniteta posle preležane bolesti se manifestuje drastičnim padom i poremećajem funkcionisanja imunskog sistema.

31.01.2022


Bolest izazvana virusom SARS-CoV-2 iz grupe Corona virusa (kolokvijalno KORONA) je COVID-19 (odomaćeni izraz KOVID). Stanje imuniteta posle preležane bolesti se manifestuje drastičnim padom i poremećajem funkcionisanja imunskog sistema. Kovid je teško kontrolisana, agresivna i nepredvidljiva bolest, koja ima prolazne ili trajne posledice na sve organe. Oporavak je dugotrajan i mora se biti oprezan sa aktivnostima vezanim za vraćanje u stanje pre zaražavanja i prebolevanja, ćemu treba posvetiti posebnu pažnju i biti strpljiv. Koliko je ovo opasna bolest ukazuje i to da se kao nova bolest pojavljuje takozvani POSTKOVID oboljenje, pa su u nekim zemljama za ove pacijente otvorene i posebne bolnice.

O imunitetu u eri kovid pandemije mora posebno da se obrati pažnja upotrebom odgovarajučih suplemenata i to: kao preventiva, u terapiji tokom bolesti i za oporavak. 

Bez preterivanja, publikovano je na hiljade naučnih radova i studija na bazi dobijenih podataka ispitivanja - dejstva na pacijentima (prihvaćena engl. terminologija: evidence-base data-podaci na bazi dokaza).

Treba podvući da pri samostalnoj odluci da se primene suplementi, uopšte, treba konsultovati farmaceuta, a najbolje izabranog lekara. O preporukama za pouzdane sajtove i njihove pripadajuće mreže, nešto kasnije. 

Kada se donese odluka ili prihvati preporuka apotekara ili lekara o suplementaciji izabranim preparatom, prvo treba detaljno pročitati sve što piše na pakovanju (dijetetski proizvodi prema važećim direktivama ne smeju da sadrže dodatna uputstva u pakovanjima, mada se to kod nas retko poštuje) ili propratnom materijalu koji se nudi u apoteci/prodavnici. Mora se striktno pridržavati uputstva za upotrebu, posebno u vezi dnevne doze. Ne zaboraviti da se proveri da li je proizvod upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije, što takođe mora da piše na pakovanju. 

Da bi aktivne komponente suplementa imala određeno pozitivno i očekivano dejstvo neophodno je imati u vidu sledeće:

  1. Bilošku dostupnost/usvojivost, koja je ključna za efektivnost preparata, a definisana je kao deo unete komponente koju organizam može da usvoji. Ovo svojstvo određuje hemijski oblik (neorgansko ili organsko jedinjenje minerala odnosno derivat vitamina) i farmaceutska formulacija (kapsula, tableta, prah, kapi,...);
  2. Vreme uzimanja (ujutru, uveče,...), pre ili posle jela, na pun ili prazan stomak;
  3. Moguće interakcije sa hranom, željene u odnosu na biološku usvojivost (gvožđe je bolje usvojivo ako se popije sa limunadom ili sokom od jabuke i pomorandže, ali ne i sa jako obojenim sokovima, na primer od divlje borovnice ili kupine) ili neželjene, opet, na primeru gvožđa, čije uzimanje treba izbegavati sa žitaricama pošto reaguje sa nekim komponentama iz ovih namirnica i u organizmu je praktično neusvojivo;
  4. Međudejstvo aktivnih komponenti, koje takođe može biti pozitivno, recimo kalcijum i vitamin D i negativno kao što su reakcije cinka i selena, zato preparati ovih minerala nikad ne bi zbog efikasnosti trebalo da se uzimaju istovremeno ili da se kupuju preparati u kojima su zajedno oba mikroelementa; i
  5. Lekovi koji se aplikuju kao redovna terapija ili zbog trenutne bolesti mogu da inhibiraju dejstvo mikronutrijenata, ali i obrnuto, na šta treba obratiti pažnju šta piše u uputstvu za lek!

Ovaj tekst se neće odnosti na suplementaciju tokom kovida, već samo za preventivu i rekovalescenciju - oporavak.

Bez obzira na fiziološko stanje organizma, koji može da bude u odličnoj psiho-fizičkoj kondiciji suplementacija kao predohrana je potrebna, a posebno kod oporavka.

Na tržištu se nalazi neobično veliki broj najrazličitijih preparata za potporu imuniiteta. 

Ako treba da odlučite, a to ćete, po svemu sudeći, dobiti i kao savet kompetentnog zdravstvenog radnika, to  su suplementi sa spiska koji je prethodno naveden, a čije je pozitivno dejstvo na imunski sistem nesumnjiivo dokazano. Respektabilni proizvođači vode računa da se optimalnim dozama postignu maksimalni efekti. Korisnici se često vode geslom, „što više-to bolje“, a to može da ima negativne do fatalne posledice.

Multikomponentni preparati doprinose komforu korisnika. Iz navedenih razloga idealno je da se sve komponente formulišu u dve doze-jedna za ujutru i jedna za uveče i da se mnogo ne razmišlja poželjno je i da su različitih boja. Ovaj pristup u proizvodnji suplementi su i ekonomski opravdan. 

Inovativan i efikasan i efektivan je dijetetski proizvod, koji sadrži UL doze podeljene u dve porcije, jutarnju i večernju, po navedenom principu. Prva doza sadrži: organski vezani selen, vitamin D3, beta-karoten, vitamin E i ekstrakt propolis na vitaminu C kao nosaču. Večernja porcija ima: organski vezani cink, vitamin D3, beta-karoten, ekstrakt propolisa sa vitaminom C i vitamin B1.

Ako se uporedi sastav ovog dualnog preparata sa spiskom minerala i vitamina koji je naveden za jačanje imuniteta, uočava se da mimo njega sadrži i vitamin E, ekstrakt propolisa i, za pred spavanje, vitamin B1.  

Vitamin B1 ili tiamin, naziva se još i ANEURIN, koji u bukvalnom prevodu sa latinskog znači „protiv upale živaca“, čiji su efekti upravo za umirenje, prirodnom supstancom, ne lekom, pred spavanje. Ovo odgovara i odobrenim zdravstvenim tvrdnjama da je faktor normalizacije rada centralnog nervnog sistema, psihičkog stanja i ritma srce, što je  neophodno za san i njegovu lekovitost za regeneraciju i revitalizaciju organizma tokom noći. 

Vitamini E, D3, beta-karoten, zajedno sa vitaminom C i organski vezani selen i cink i posebno ekstrakt prolisa su ANTOKSIDANSI (oni koji sprečavaju oksidaciju, što se u izvornom značenju odnosi na reakciju sa kiseonikom). Sve navedene supstance, osim propolisa, čine neenzimski komponente ANTIOKSIDATIVNOG SISTEMA organizma. 

Posebno treba istaći ulogu cinka, ne samo za imunitet i u antioksidativnoj zaštiti nego i u skoro svim vitalnim procesima u organizmu od nivoa ćelije do tkiva, organa i celog organizma. Učestvuje u preko 300 aktivnih funcija enzima-bioloških katalizatora i njihovih pomača-koenzimima, što je nemerljivo više nego njegova primena kao metala u tehnici! U opisanom preparatu nalazi se, dokazano je, u biološki najdostupnijoj i usvojivijoj formi kao organski vezan u obliku jedinjenja cink-acetata.


Autor: Prof. dr Miroslav M. VRVIĆ
Naučni savetnik
Rukovodilac Sektora za istraživanje i razvoj
„GOLDFOOD 2020“


IZJAVA: Ovaj tekst proizašao je is pregleda naučno-stručne literature, dugogodišnjeg iskustva autora i njegovih opažanja. Sve navedeno ima jedino za cilj da informiše potencijalne korisnike bez namere da daje preporuke ili savete!