Dodatne informacije za lekare i farmaceute


Na osnovu mišljenja Farmaceutskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu “navedeni proizvod se svrstava u dijetetske proizvode koji se u smislu dlana 3. stav 2. tačka 4. Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda (“Sl. Glasnik RS” br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015, 75/2015 i 7/2017) stavljaju u promet kao “hrana za posebne medicinske namene”.

Namena: Za potrebe ishrane kod imunodeficijencije, autoimunih, kardiovaskularnih, malignih bolesti, osteopenije, osteoporoze i drugih stanja i oboljenja kod kojih je potrebna nadoknada vitamina D i vitamina C i minerala cinka i selena, kao što su virusne infekcije.

Pakovanje: 40 kapsula (2 x 10 kapsula JUTRO i 2 x 10 kapsula VEČE)

Neto količina: 24,8 g (12,4 g JUTRO i 12,4 g VEČE)

Doziranje: Odrasli: 1 kapsula JUTRO ujutro i 1 kapsula VEČE uveče ili prema preporuci lekara ili farmaceuta.

Sastojci: L-askorbinska kiselina (vitamin C); suvi alkoholni ekstrakt propolisa 4:1 na nosaču L-askorbinskoj kiselini (0,2 mg propolisa/mg L-askorbinske kiseline); DL-α-tokoferil-acetat (vitamin E); cink-acetat-dihidrat (cink); sredstvo za povećanje zapremine: maltodekstrin; β-karoten; selenom obogaćeni kvasac (2,5 mg/g organski vezanog selena); tiamin-hlorid-hidrohlorid (vitamin B1); holekalciferol (vitamin D3); kukuruzni skrob; sredstvo protiv zgrudnjavanja: magnezijum-stearat; želatin, titan-dioksid i gvožđe-oksid (kapsula).


Mišljenje o sastojcima proizvoda


Vitamini A, B1, C, D3 i E i minerali cink i selen prisutni u proizvodu nalaze se na listi dozvoljenih vitamina i minerala, a njihovi izvori β-karoten, tiamin-hidrohlorid, L-askorbinska kiselina, holekalciferol, DL-α-tokoferilacetat, cink-acetat i selenom obogaćeni kvasac na listi dozvoljenih supstanci koje se mogu koristiti kao izvori vitamina i minerala u hrani za posebne medicinske namene koja je u prometu u obliku dodataka ishrani prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda (“Sl. Glasnik RS” br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015,75/2015 i 7/2017).

Propolis predstavlja mešavinu smolastih materija drveća i to najčešće topole, breze,jasena i kestena sa voštanim materijama koje pčele sekretuju iz abdominalnih žlezda. Osnovna funkcija propolisa u košnici je oblaganje unutrašnjih zidova kako bi se obezbedila aseptična sredina. Hemijski, propolis predstavlja kompleksnu smešu čiji sastav zavisi od lokaliteta, vrste drveća i drugih biljaka iz kog potiče. Voštane supstance i balzami čine 55% sastava propolisa, 30% su voskovi, 15% etarska i aromatična ulja, a oko 5% polen. U sastav propolisa ulaze flavonoidi (kvercetin, apegenin, galangin, kemferol, luteolin, pinocembrin, pinostrobin i pinobanksin) i fenolni estri kafene i ferula kiseline. Brojna istraživanja pokazuju da propolis ima antiseptično, antibiotsko, antifungalno pa čak i antiviralno dejstvo. Propolis ima ulogu u jačanju imunog sistema.

Mnogobrojne studije pokazuju da je incidenca prehlada i upale grla manja kod osoba koje koriste propolis a smatra se i da utiče na povećanje prirodnog imuniteta prema virusnim infekcijama. Propolis kao prirodni antibiotik pokazuje selektivno delovanje samo prema patogenim mikroorganizama. Još jedna od prednosti antimikrobnog delovanja propolisa je što ne dovodi do pojave rezistencije, što je sve veći problem sa sintetskim antibioticima. Pokazalo se da pozitivno deluje i kod infekcija urinarnog trakta, otečenog grla, otvorenih rana, kongestije sinusa, prehlada, gipa, bronhitisa, gastritisa, infekcije uha. Efekti propolisa uključuju i antioksidantno, antikarcinogeno i imunomodulatorno delovanje. Mehanizam delovanja propolisa je teško definisati jer se pripisuje velikom broju različitih komponenti.

Kafena kiselina inhibira lipooksigenazni put arahidonske kiseline rezultirajući antiinflamatornim delovanjem. Antitumorski efekat takođe se pripisuje ovoj komponenti i moguće je da kafena kiselina deluje inhibirajući reaktivne kiseonične vrste. Preporučena dnevna doza proizvoda od 2 kapsule proizvoda sadrži 100 mg suvog alkoholnog ekstrakta propolisa 4:1.

Od ostalih sastojaka korišćeni su želatin, maltodekstrin, kukuruzni skrob, magnezijum-stearat kao sredstvo protiv zgrušavanja, titan-dioksid i oksidi gvožđa. U proizvodnji hrane za posebne medicinske namene koja je u prometu u obliku dodataka ishrani upotreba navedenih sastojaka dozvoljena je u količini prema zahtevima tehnološkog procesa (quantum satis).

Čistoća svih navedenih sastojaka odgovara zahtevima posebnih propisa o kvalitetu odgovarajućih namirnica, propisa o kvalitetu aditiva, zahtevima nacionalne, ili evopske farmakopeje ili internoj specifikaciji proizvođača.