Održavanje, pad i jačanje imuniteta

Održavanje imuniteta se postiže zdravim načinom života, što podrazumeva IZBALANSIRANU ISHRANU, FIŽIČKU AKTIVNOST i SPAVANJE U ODREĐENOM DELU DANA. Modernim  jezikom rečeno: well-being (biti dobro) i fitness (biti u formi), tj. wellness način - stil života, a za neke čak i filozofija življenja!

31.01.2022


Održavanje imuniteta se postiže zdravim načinom života, što podrazumeva IZBALANSIRANU ISHRANU, FIŽIČKU AKTIVNOST i SPAVANJE U ODREĐENOM DELU DANA. Modernim  jezikom rečeno: well-being (biti dobro) i fitness (biti u formi), tj. wellness način - stil života, a za neke čak i filozofija življenja!

Hrana za jačanje imuniteta

Pod izbalansiranom ishranom sa pet obroka tokom dana (doručak, prepodnevna užina, ručak, popodnevna užina i večera ne posle 21 h) se podrazumeva da sve grupe namirnica (biljnog i životinjskog porekla sa potrebnom količinom makronutrijenata1 u koje spadaju ugljeni hidrati-šećeri, kao što su na primer pretežno  skrob, potom laktoza iz mleka, ali ne beli šećer-saharoza, proteini 2 i masti i ulja i mikronutrijenti-minerali i vitamini, koji se u namirnicama nalaze u miligramskim-mg ili mikrogramskim-µg količinama, tj. hiljaditim ili miilionitim delovima grama.) budu zastupljene, posebno povrće i voće i bez ekstremnih načina ishrane kao što je striktno veganstvo ili popularna ketodijeta3. Preporuke su da dnevno treba pojesti oko 500 g jestivog dela povrća i voća obračunato na sveže namirnice (krompir, luk, cvekla, pomorandža, banana4, orašasto voće bez kore, odnosno ljuske, trešnja, kajsija, breskva bez koštice, jabuka, dunja bez peteljke, koštica i njihovih loža, tikvica, lubenica, dinja, avokado bez kore i semenki) u svežem ili pripremljenom obliku blagim termičkim postupcima. Ne sme se zaboraviti i voda kao jedna od ključnih namirnica, mada je mnogi pogrešno ne smatraju namirnicom. Sve navedeno u vezi ishrane odnosi se na zdrave odrasle osobe (18+) u uobičajenim životnim stanjiima.

Redovna fizička aktivnost

Savremeni način života je skopčan sa sve manjom fizičkom aktivnošću, što pre svega dovodi do gojaznosti i niza posledica koje iz toga proističu, pa i opadanje imuniteta. Zato je neophodno prisiliti se na neki oblik fizičke aktivnosti nekoliko puta nedeljno, svakako najednostavnija je šetnja, ne sporim hodom, u prirodi, parku uz reku, ukupno oko 1-1,5 h. Konsekventno ovim se upravlja i telesnom masom, tj. kontroliše se.

Dovoljno kvalitetnog sna

Evolucija je učinila svoje i prilagodila život smeni dana i noći. Dan je za radne i druge obevbeze, a noć za spavanje. To je regulisano biološkim ritmom, poznatim u nauci kao CIRKADIJALNI RITAM (lat. circa-oko, približno + dies-dan), što podrazumeva ciklično ponavljanje određenih radnji u toku jednog dana, za oko 24 h. Tokom sna svi delovi tela se opuštaju i regenrtišu. To su endogeni procesi, koje kontroliše mozak (takozvani neurohumoralni procesi) i njihov poremećaj dovodi i do poremećaja-pada imuniteta. Nezdravi savremeni život, često i zbog prirode posla, remeti biološki ritam, ali i pored svega treba pokušati da se legne pre ponoći i ustane posle 7-8 sati sna, dakle u ranim jutarnjim časovima. Svako ko je imao letove koji su prelazili više časovnih zona, recimo interkontinetalna rastojanja, prisetiće se poremećaja sna, usporenosti i nekoordinisanih pokreta, ponekad i lošiije komunikacije i izražavanja, što je poznato kao džet-leg5 (smatra se prolaznim zdravstvenim poremećajem), što se gubilo posle nekoliko dana, ali uz napor da se uspostavi novi biološki ritam, primeren vremenskoj zoni u kojoj ste.

Dodaci ishrani za jačanje imuniteta

U situacijama kada je organizam izložen povećanom fizičkom naporu, psihičkim izazovima ili svakovrsnom stresu, zbog ukupnog opterećenja celog organizma opada i imunitet, zbog čega ga treba ojačati. Tada se pribegava DODACIMA ISHRANI, suplementima. Ovi preparati nisu zamena za hranu.

Važno je istaći da su koncentracije-količine-dnevne doze propisane, na osnovu obimnih naučnih studija, pod kojim se podrazumeva NUTRITIVNA REFERENTNA VREDNOST-NRV6 (PREPORUČENI DNEVNI UNOS-PDU, koji se mogu deklarisati), koji može da bude i veći, ali ne od  DOZVOLJENE GORNJE GRANICE UNOSA (eng. skraćenica UL7), koje propisuju regulatorna tela. U EU, dakle i za našu zemllju to je EFSA8. Nažalost, naša zakonska regulativa još nije uključila UL za suplemente, već samo PDU, tako da se pri primeni EU regulative, proizvodi sa UL dozama kod nas svrstavaju u dijetetske proizvode iz kategorije „NAMIRNICE ZA POSEBNE MEDICINSKE NAMENE“, a suštinski su suplementi9. Ako se primenjuju veće doze, tada se radi o lekovima, koji nisu tema ovog teksta.

Za jačanje imuniteta od takozvanih MINERALA ili MINERALNIH KOMPONENTI-SASTOJAKA-SUPLEMENATA, za koje je u EU dozvoljena  upotreba  zdravstvene izjave-tvrdnje „doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema“ (to može da piše na pakovanju) su jedinjenja: CINKA (Zn), SELENA (Se), GVOŽĐA (Fe) i BAKRA (Cu), a od VITAMINA to su: A, odnosno β (beta)-KAROTEN, E i D3 (vitamini rastvorljivi u mastima), odnosno od vitamina rastvorljivih u vodi  to su FOLAT/FOLNA KISELINA (B9), VITAMINI B6 i B12 (svi iz grupe vitamina B-kompleksa) i, bez preterivanja njegovo veličanstvo VITAMIN C (askorbinska kiselina), koji se zbog mnogobrojnih uloga esencijalnih za organizam kolokvijalno naziva i „VITAMIN ŽIVOTA“.  

U opisu i objašnjavanju svojstava suplemenata, uz odricanja od odgovornosti, ili postojanja naučnih dokaza, mogu se upotrebljavati i drugačije formulacije  dejstva na organizam, osim onih odobrenih i propisanih.

Osim minerala i vitamina (biološki aktivne supstance-komponente), kao suplementi  za jačanje imuniteta se upotrebljavaju i brojni ekstrakti lekovitiih biljaka, kao i neki proizvodi animalnog porekla, kao što je pčelinji proizvod PROPOLIS,  koji nemaju definisan hemijski sastav za razliku od minerala i vitamina, pa iz tih razloga moraju da budu standardizovani.10


Autor: Prof. dr Miroslav M. VRVIĆ
Naučni savetnik
Rukovodilac Sektora za istraživanje i razvoj
„GOLDFOOD 2020“


Energetski-kalorijski udeo navedenih makronutrijenata (10 i više procenata u ukupnoj količini) preporučuje se da, u navedenom redu, bude 55-60, 10-15 i manje od 30 %. U makronutriente, ubrajaju se još i takozvana dijetetska vlakna (ili samo vlakna)-nesvarljivi ugljeni hidrati (pektin, inulin, celuloza,...), koji održavaju zdravim i funkcionalnim organe za varenje, kojih je potrebno dnevno uneti nekoliko desetina grama. Odlični izvori vlakana su jabuke, dunje, keleraba, praziluk, pitomi kesten, integralne žitarice,...

U narodu poznati kao belančevine, koje su dobile ime po belancetu jajeta, i smatraju se standardom za ishranu visoko kvalitetnim proteinom!

Za oba načina ishrane je naučno dokazano da su štetna za normalno psiho-fizičko stanje organizma.

Osim nutritivne i biološke vrednosti, banana je interesantna i za one koji vode računa o unetoj energiji, kao referentna, pošto oljuštena banana ima masu oko 100 g i sadrži oko 100 kcal-kilokalorija (tradicionalna-stara jedinica, koja je još u širokoj upotrebi) energije, odnosno približno 420 kJ-kilodžula (nova jedinica za energiju/rad prihvaćena u Međunarodnom sistemu jedinica-SI). 1 kcal=4,19 kJ.

Engl. jet-lag (jet-leteti mlaznim avionom i lag-zaostajanje).

NRV su preporuke za prosečne dnevne (ukupno iz hrane I suplemenata) količine vitamina i minerala, koje su dovoljne zdravim osobama, koje se mogu navesti na pakovanju. Obično se izražavaju u procentima od NRV, odnosno PDU. U Prilogu sa navedene vrednosti PDU-NRV, prema važećim domaćim zakonskim propisima.

Engl. Tolerable Upper Intake Level-UL.

Engl. European Food Safety Authority.

Ova situacija se ponekad zloupotrebljava na tržištu, zbog čega se kao proizvodi kategorisani u ovu grupu nalaze proizvodi upitnog sastava, kao što su neki energetski napitci.

10 Sa upotrebom ovim suplementa treba biti oprezan pošto im se često pripisuju magična dejstva bez ikakvih naučnih dokaza i ne bi smeli da budu na tržištu, ali...! Tipičan primer je takozvani antikancer vitamin B17 koji se u većoj količini nalazi u jezgru gorkog badema i jezgru koštica kajsije, zbog čega se i zove amigdalin. Ovaj prirodni proizvod je po hemijskom sastavu cijanogeni glikozid, što znači da sadrži cijanovodonik, jedan od najjačih krvnih otrova, od koga i potiče miriis i ukus gorkog badema. Smatra se da je nekoliko desetina jezgara gorkog badema smrtonosno za čoveka. Ovim otrovom su fašistički zlikovci ubijali ljude u gasnim komorama koncentracionih logora nacističke Nemačke!


IZJAVA: Ovaj tekst proizašao je is pregleda naučno-stručne literature, dugogodišnjeg iskustva autora i njegovih opažanja. Sve navedeno ima jedino za cilj da informiše potencijalne korisnike bez namere da daje preporuke ili savete!